matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
indukcja matematyczna
uczen15:
Cześć. mam do zrobienia takie zadanie, którego nie umiem
Wyznacz wyraz rozwinięcia (
√
x
− 1/
4
√
x
)
20
( x > 0) , który zawiera x
4
.
20 kwi 21:02
Basia:
n
k
(a+b)
n
= ∑
k=0
n
a
n
b
n−k
czyli wyrazy Twojego rozwinięcia mają postać
20
k
(
√
x
)
k
*(1/
4
√
x
)
20−k
20
k
nas tu nie obchodzi
(
√
x
)
k
*(1/
4
√
x
)
20−k
= (x
1/2
)
k
*(1/x
1/4
)
20−k
= x
k/2
*(x
−1/4
)
20−k
= x
k/2
*x
−5+k/4
= x
k/2+k/4−5
stąd
k
2
+
k
4
−5=4 /*4 2k+k−20=16 3k=36
k=12
20 kwi 21:15
Basia:
czyli to będzie
20
12
x
4
=
20!
x
4
12!*8!
dokończ obliczenia
20 kwi 21:16
uczen15:
wielkie dzięki Basiu
20 kwi 21:18