fff
Adek: no prosze pomóżcie musi ktoś wiedzieć jak się wylicza te współrzędne
20 kwi 21:22
Basia:
Co to jest punkt jednostajny względem jakiegoś innego ?
Nie słyszałam o takim. Czy to na pewno matematyka ?
20 kwi 21:25
Adek: to chodzi o odcinek AB we współrzędnych, faktycznie źle sie wyraziłem −chodzi mi o
jednokładność
A(2,2)
B(4.−2)
S(1,3)
skala (−1)
20 kwi 21:29
Basia:
w jednokładności o środku S i skali k
SP'→=k*SP→
u Ciebie
SA→=[1,−1]
SA'→=−1*SA→=−SA→=[−1,1]
SA'→=[x−1,y−3]
stąd
x−1=−1
x=0
y−3=1
y=4
A'=(0,4)
analogicznie liczysz współrzędne punktu B'
20 kwi 21:37
Adek: wielkie dzięki
20 kwi 21:41