.
milenaa: W czasie budowy obwodnicy walec o średnicy 1m i szerokości 2 m ubijał piasek.
a)jaka jest powierzchnia walca?
b)ile pełnych obrotów musi wykonać walec, aby ubić piasek na długości 94.2m.
20 kwi 21:16
Sebastian: to zadanie juz dzisiaj bylo

a) 6.28
b) 15
20 kwi 21:26
milenaa: aha , ale mi nie chodzi o wyniki tylko jak obliczyć
20 kwi 21:41
Sebastian: no spoko tylko pisanie tego 3 raz na tym forum chyba mija sie z celem?
Ale specjalnie dla ciebie bo ide juz spac
a) liczymy pole boczne P
b tego walca
P
b=2π*r*h
a ze wszystkie dane sa podane to podstawiamy
P
b=2π*0.5*2
P
b=2π
P
b≈6,28
b)tu teraz jak sie wczytalem w tresc nie jestem pewnien
ale chyba policzyc obwód trzeba kola Ob=2π*0.5 ⇒ Ob=π ⇒ Ob≈3.14
94,2:3,14=30

jak masz jakies odp to luknij czy to wogole dobrze jest
20 kwi 22:02
Sebastian: zapomni o tym wszystko zle

ide spac
20 kwi 22:09
Sebastian: sorki b jest dobre

ale w a policzylem Pole boczne a trzeba pole całkowite

wlasnie gadalem
z kumplem ktory ma 5 z matmy
20 kwi 22:11