brysły
kasieczka : ZADANIE DLA PROFESJONALISTÓW!− DLA CIEBIE TEŻ

W czasie budowy autostrady walec o śrdnicy 1m i szerokości 2m ubijał piasek.
a) jaka jest powierzchnbia walca
b) ile pełnych obrotów musi wykonać walec aby ubić piasek na długości 94,2m
20 kwi 15:02
kasieńka:):

a)
P = 2π r (r + h) to jest wzór na pole walca. h=2 r=0,5
więc:
P=2πr (r+h)
P=2π*0,5 (0,5+2)
P=1π (0,5+2)
P=0,5π+2π
P=2,5π
20 kwi 15:32
Sebastian: mhm napewno w a trzeba liczyc pole walca nie nie czasem Pole powierzchni bocznej? Pole boczne
wyszlo w przyblizeniu 6.28 a ilość obrotow to 15. A jak nie widzisz tego to wes rolke od
papieru i po podłodze dokladnie widzac oco chodzi temu co ukladal zadanie tylko w malej
skali
20 kwi 16:54