równanie prostej równoległej
kasieńka:): Napisz równanie prostej równoległej do prostej o równaniu 2x−y−11=0 i przechodzącej
przez punkt P=(1,2)
co to jest w ogóle za funkcja
20 kwi 16:48
kalafiorowa:
2x−y−11=0
−y=−2x+11
y=2x−11
proste rownolegle gdy a1=a2
a1=2=a2
y2=2x+b
przechodzi przez punkt P(1,2)=(x,y)
2=2*1+b ⇒ b=0
y2=2x
20 kwi 17:00
Aga: doprowac równanie do postaci y=ax+b
a (wspolczynnik kierunkowy) w prostych rownoleglych jest zawsze taki sam
podstaw wspolrzedne punktu za x i y i obilicz b
20 kwi 17:01
Sebastian: trzeba zapisać funkcje w postaci kierunkowej czyli y=2x−11
potem wiedzac ze przy prostej równoległej współczyniki przy x musza byc takie same
wiec równoległa do tej prostej to y=2x+b a zeby przechodziła przez punkt P to podstawiamy
2=2*1+b i wychodzi 0=b czyli y=2x
20 kwi 17:01