DZIĘKI WIELKIE.
ADA: MAM TAKIE ZADANIE Z CHEMI ZROBI KTOŚ:
OBLICZ ILE MOLI CZĄSTECZEK WODY ZNAJDUJE SIĘ W SZKLANCE, ZAWIERAJĄCEJ 252g WODY.
20 kwi 15:12
pingua: 252g − x mol
18g − 1 mol
x= 252/18= 14 mol
20 kwi 16:01
Wojciech: a przypadkiem liczba 18 to nie jest podana w unitach − 18u ?
20 kwi 18:53
pingua: Masa wody to 18g/mol. Jeśli chodzi o cząsteczki to w 1 molu znajduje się 6,02*1023
cząsteczek wody, więc pewnie należy to jeszcze pomnożyć, tzn 14* 6,02*1023 = 84,28 *
1023, tylko wg mnie w pytaniu powinno być albo ile moli albo ile cząsteczek.
20 kwi 19:03