Oblicz objętość kuli i walca
Ola: Cześć. Mam dwa zadania z którymi w ogóle nie potrafię sobie poradzić, tzn nie wiem jak się za
to zabrać.
1.Oblicz objętość kuli, której pole powierzchni wynosi 36π cm2
2.Oblicz objętość walca, którego pole powierzchni całkowitej wynosi 72π cm2, a pole
powierzchni bocznej 40π cm2
20 kwi 10:36
20 kwi 11:55
stanislaw:
1.
P = 4πr
2
4πr
2 = 36π/:4π
r
2 = 9
r = 3
V = 36πcm
3
20 kwi 12:03
V.: P = 36π cm2
P=4πr2
V= 4/3 π r3 => nie znamy r
4πr2=36π
4r2=36 /:4
r2=9 / {}
r=3
i do wzoru na objętość
V= 4/3 π33
V=4/3 27 π
V=36π cm3
20 kwi 12:09
stanislaw:
2.
Pc = Pp + Pb
72π = Pp + 40π
72π − 40π = Pp
Pp = 32π
2π*r2 = 32π/:2π
r2 = 16
r = 4
Pb = 2πr*h
40π = 2π*4*h
40π = 8π*h/:8π
5 = h
h = 5
V = π*r2*h
V = π*42*5
V = 80πcm3
20 kwi 12:13
Michał: Dzięki wam wielkie
20 kwi 13:05
basia: Zad. 5 W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna ma długość 8 cm i jest nachylona do
podstawy pod kątem 60o. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość tego graniastosłupa.
17 paź 14:56
basia: Zad. 6 Podstawą ostrosłupa jest prostokąt o bokach długości 9 cm i 12 cm, krawędzie boczne mają
po 12,5 cm. Oblicz objętość ostrosłupa.
17 paź 14:57
basia: Zad. 5 W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna ma długość 8 cm i jest nachylona do
podstawy pod kątem 60o. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość tego graniastosłupa.
Zad. 6 Podstawą ostrosłupa jest prostokąt o bokach długości 9 cm i 12 cm, krawędzie boczne mają
po 12,5 cm. Oblicz objętość ostrosłupa.
Zad.7 Oblicz pole powierzchni kuli, której objętość wynosi 36π cm3.
bardzo bym prosiła o pomoc plis
17 paź 14:58
daras: Przecież masz rozwiązanie zad 7 u góry
podpięłaś się do starego tematu i nawet nie przeczytałas co w nim jest?
Dla następnych zadań załóz nowy temat.
17 paź 15:25