pomocy:)
xyz: 

Na zegarze ściennym wskazówka godzinowa ma długość 8 cm, minutowa 10 cm, a sekundowa 2,5
cm. jaką drogę przebywa w ciągu 24 godzin koniec każdej wskazówki?
20 kwi 20:15
xyz: w odpowiedzi wyszlo: 32πcm 480πcm 7200πcm
20 kwi 20:18
Jack:
Godzinowa wskazówka machnie w ciągu 24 godzin 2 okręgi o promieniu R=8cm (dwa pełne obiegi
tarczy zegarowej), czyli 2πR,
minutowa robi w godzinę pełny okrąg o promieniu R=10cm, więc w 24 godziny zrobi 24 okręgi,
czyli 24*2πR,
sekundowa robi każdej minuty pełny okrąg o promieniu R=2,5cm, więc w godzinę zrobi 60 okręgów,
a w 24 godziny aż 60*24, czyli 24*60*2πR.
20 kwi 23:32