pomoc:(
Madzia : Oblicz pole prostokąta w którym przekątne przecinają się pod kątem 80 stopni Dłuższy bok ma 5
cm.
20 kwi 17:06
Madzia : pomóżcie
20 kwi 17:17
Sebastian:

w tym zadaniu nalezy tylko zauwazyć ze powstają 4 trójkaty równoramiene gdy przekątne
poprowadzimy. A wiec α=80 stopni 2β+α=180 ⇒ 2β+80=180 ⇒ β=50 wiemy ze β+δ=90 wiec δ=40
potem polecam tg40=x/5
20 kwi 17:22
Sebastian: nie wiem czy sie pomylilem gdzies albo jakis becwał ukladal to zadanie bo kat jest ciezki i
trzeba w tablicy sprawdzac wartosc dla niego oraz wynik nie przyjemny
20 kwi 17:24
Madzia : ok dzięki
20 kwi 17:25