matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
sabina:
liczby 1, x, 18 są odpowiednio pierwszym piatym i dziewiątym wyrazem ciągu arytmetycznego zatem x=?
20 kwi 18:01
pingua:
a
1
=1 a
5
=x= a
1
+4r = 1+4r a
9
= 18 = a
1
+ 8r = 1+8r 18= 1+8r 17=8r r=2,125 x= 1+4*2,125 = 9,5
20 kwi 18:08