Ze zbioru liczb..
kaha: Ze zbioru liczb 1,2...,2n+5 wybieramy jednocześnie dwie liczby. Na ile sposobów możemy to
zrobić, tak aby otrzymać dwie liczby takie, że:
a) ich różnica będzie liczbą parzystą,
b) suma ich kwadratów będzie liczbą podzielną przez cztery?
20 kwi 17:48
Basia:
ad.a
x−y parzysta ⇔ x,y parzyste lub x,y nieparzyste
| | 2n+4 | |
parzystych mamy |
| = n+2 |
| | 2 | |
nieparzystych mamy 2n+5−(n+2)=n+3
czyli będzie
ad.b
(2k)
2+(2l)
2 = 4k
2+4l
2=4(k
2+l
2)
suma kwadratów liczb parzystych jest podzielna przez 4
(2k)
2+(2l+1)
2=4k
2+4k
2+4l+1=4(k
2+l
2+l)+1
suma kwadratów liczby parzystej i nieparzystej nie jest podzielna przez 4
(2k+1)
2+(2l+1)
2=4k
2+4k+1+4l
2+4l+1=4(k
2+k+l
2+l)+2
suma kwadratów liczb nieparzystych nie jest podzielna przez 4
czyli obie muszą być parzyste
czyli
21 kwi 02:10