matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomiany
kasieńka:):
Wielomiany W(x)=ax(x+b)
2
i V(x)=x
3
+2x
2
+x są równe. Oblicz a i b.
20 kwi 15:45
pingua:
ax(x
2
+2bx+b
2
) = x
3
+2x
2
+x ax
3
+2abx
2
+ab
2
x = x
3
+2x
2
+x ax
3
=x
3
, z tego wnioskujemy, że a=1 2abx
2
= 2x
2
=> 2bx
2
= 2x
2
, czyli b=1
20 kwi 15:57