zad
aga: Uczniowie zebrali 59 kg złomu metali kolorowych, przy czym miedzi i aluminium zebrali razem o 1
kg więcej niż cynku, a miedzi o 12 kg więcej niż aluminium. ile każdego metalu zebrali
uczniowie?
20 kwi 20:45
Basia:
x − miedź
y − aluminium
z − cynk
x+y=z+1
x=y+12
x+y+z=59
rozwiąż układ równań
20 kwi 23:20
Eta:
Można wprowadzić tylko jedną niewiadomą
x −− ilość aluminium
x+12 −−− ilość miedzi
cynk = miedź+ aluminium −1 kg
to: x+12 +x −1 = 2x +11 −−−− ilość cynku
razem: x +x+12+ 2x+11= 59
4x= 36
x= 9
Odp:
9 kg −− aluminium
9+12= 21 kg −− miedzi
2*9+11= 29 kg −− cynku
21 kwi 00:00