rr
songoo: problem z wielomianami

a) 9x
3 + 18x
2 − 16x − 32 = 0
b) 27x
3 + 27x
2 − 25x − 25 = 0
c) 3x
4 − 3x
2 − 9(x−1)(x+1) = 0
Prosze o pomoc...
20 kwi 20:46
MISZCz: a)9x2(x+2)−16(x+2)
(9x2−16)(x+2)=0
teraz liczysz pierwiastki i już. Kolejne podpunkty robi się tak samo
20 kwi 20:51
Eta:
można jeszcze dalej rozłozyć na czynniki:
( 3x −4)(3x+4)(x+2)=0
x= 43 v x = −43 v x= − 2
20 kwi 21:00
niunia: b) 27x3 + 27x2 −25x−25=0
27x2(x+1)−25(x+1)=0
(27x2−25)(x+1)=0
(27x2−52)(x+1)=0
(27x−5)(27x+5)(x+1)=0
x=5/27 x=−5/27 x=−1
21 kwi 15:04