Pole powierzchni walca wynosi 40π cm^2, a jego wysokość 10. Oblicz pole koła będ
Staszek: Pole powierzchni walca wynosi 40π cm2, a jego wysokość 10. Oblicz pole koła będącego podstawą
walca.
20 kwi 22:19
Basia:
Jakiej powierzchni ? Całkowitej czy bocznej ?
20 kwi 22:51
robinka: jezeli całkowite Pc= 2Pp+Pb=2πr2+2πrh
40π=2πr2 +2πr10 /:2π
20=r2+10r
r2+10r−20=0
Δ=b2−4ac=100+80=180
√Δ=6√5
r1=(−10−6√5)/2
r2=(−10+6√5)/2 > >0
pk=πr2= π(−5+3√5)2
20 kwi 23:01
robinka: gdy pole boczne to
Pb=2πrh
40π=2πr10 /:20π
r=2 cm
pk=πr2=π22=4π cm2
20 kwi 23:03