ciągi określone rekurencyjnie
chciłabym to z rozumieć: Dla n ≥ 1 wyrazy ciąg określone są za pomocą wzoru an+1 = an2 + nan.
Która z liczb: − 2,−1,0,1,2 należy wybrać jako a1,aby:
a3 = 0
20 kwi 15:34
kkk: an = −n2+3n−2 wyznacz dodatnie wyrazy tego ciagu
2. an= 3n−2 wyznaczyc Sumę na 6 początkowe wyrazy
20 kwi 15:40
chciłabym to z rozumieć: przepraszam,ale nie rozumiem:( skąd masz to a
n
20 kwi 15:45
Basia:
mam wrażenie, że to co napisał kkk nijak się ma do Twojego zadania
niech
a1=−2
wtedy
a2=a12+1*a1 = (−2)2−2=2
a3=a22+2*a2=22+2*(−2)=4−4=0
czyli może być a1=−2
można sprawdzać po kolei, ale gołym okiem widać, że
dla a1=0 też będzie dobrze
wszystkie wyrazy będą =0
natomiast dla a1 dodatnich żaden kolejny wyraz nie może się wyzerować
pozostaje sprawdzić a1=−1
a2=(−1)2+1*(−1)=1−1=0
a3=02+2*0=0
czyli: a1=−2 lub a1=−1 lub a1=0
20 kwi 22:21
pomoże ktoś?: dzięki wielkie
20 kwi 23:43
pomoże ktoś?: ale wiesz co
20 kwi 23:47
pomoże ktoś?: −2 nie może być
20 kwi 23:51
Basia: a zgadza się; nie może; pomyliłam się w rachunkach przy a3 (wstawiłam −2 zamiast 2)
20 kwi 23:53
pomoże ktoś?: sama to zauważyłam, to przynajmniej wiem,że rozumiem,dzięki jeszcze raz
20 kwi 23:55