rozkład na czynniki
natalia: jak rozłozyć to na czynniki?
a) 8x3−27=
b) x3−6x2−4x+24=
c) x4+6x3+9x2=
20 kwi 19:24
Kejt: wydaję mi się, że o to chodzi:
a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2)
resztę tych wzorów znasz?
20 kwi 19:37
natalia: wlasnie zadnych wzorow nie znam i w tym problem, wogole tego nie kumam
20 kwi 19:43
Kejt: to zaraz zapiszę..
20 kwi 19:49
Kejt:
(a+b)2=a2+2ab+b2
w b jest wszystko dobrze? bo coś mi nie pasuje..
20 kwi 19:51
natalia: tak, b jest dobrze
20 kwi 19:54
Kejt: dobra.. to zajmij się a i c a ja pomyślę nad tym..
20 kwi 19:58
Wikar: x3−6x2−4x+24=x2(x−6)−4(x−6)=(x2−4)(x−6)=(x−6)(x−2)(x+2)
20 kwi 20:01
Kejt: o. dziękuję.
20 kwi 20:02
natalia: a co z przykladem a i c?
20 kwi 20:12
Wikar: a) wzor
c) x4+6x3+9x2=x2(x2+6x+9)
Δ=62−4*1*9=36−36=0
x0=−6/2=−3
W(x)=x2(x+3)2
20 kwi 20:24
Kejt: masz tam wzory podane. ten pierwszy jest do "a" a drugi do "c"
a) żeby obliczyć a i b musisz wyciągnąć pierwiastek trzeciego stopnia z 8x3 i 27
20 kwi 20:30
Łukasz: a)8x3−27=((3√8)3−33)=(2x−3)(4x2+6x+9)
20 kwi 23:23