Pomóżcie
Boguś:

Na prostokątny trawniku zainstalowano system zraszaczy.Każdy z nich podlewa obszar koła o
promieniu 1 m.Jaka część trawnika została podlana po uruchomieniu wszystkich zraszaczy.Wynik
podaj z dokładnością do jednego miejsca po przecinku.
20 kwi 17:12
damorka:

nie wiem... zastanawiam się czy jest to taka sytuacja jak na 1. czy jak na 2. rysunku...
20 kwi 17:20
Boguś: na 1 bo te koła są styczne
20 kwi 17:21
damorka: aa to coś może wykombinuję

tych kół jest 6 jak na Twoim rysunku? Czy to było tylko tak fla przykładu?
20 kwi 17:23
Boguś: tak jest 6
20 kwi 17:25
damorka: aa to ok.
chwilka
20 kwi 17:27
damorka:

łatwo jest obliczyć boki tego prostokąta
widzimy,że w boku b zawierają się 4 promienie koła
b= 4r= 4m
a w boku a 6 promieni (3 koła po 2 promienie(średnica))
a= 6r= 6m
P
p= a*b= 24 m
2
Obliczmy teraz jaką powierzchnia jest podlana po uruchomieniu zraszaczy
pole jednego koła jest równe
P
k = πr
2 = π ≈3,14
mamy 6 kół
6* P
k= 18,84 m
2
teraz musisz obliczyć jaka część trawnika została podlana po uruchomieniu wszystkich
zraszaczy.
Obliczasz stosunek
6*PkPp=
18,8424= 0,785 ≈ 0,8
20 kwi 17:40
Boguś: Dzięki,a to na pewno jest dobrze ?
20 kwi 17:42
damorka: według mnie tak
20 kwi 17:56