Oblicz skład procentowy
Chemiaa: Przepraszam, wiem ze jest to forum matematyczne lecz mam problem z Chemia mam do rozwiazania 3
zad. ktorych kompletnie nie rozumiem :
Temat to oblicznie skladów procentowych pierwiastkow, procentow masowych
Jesli ktos jest w stanie mi pomoc prosze o odp. a podam zadania
20 kwi 18:53
Chemiaa: 1.Oblicz sklad procentowy pierwiastków w nastepujacych związkach chemicznych : a) tlenku siarki
(VI) b) siarczku glinu
2.W pewnym tlenku siarki zawartosc procentowa siarki wynosi 50%. Oblicz stosunek masowy siarki
do tlenu w tym zwiazku chemicznym i na tej podstawie napisz wzor sumaryczny tego tlenku.
3.oblicz sklad procentowy (procent masowy) pierwiastkow chemicznych w chlorku wapnia. Stosunek
masowy wapnia do chlorku w chlorku wapnia wynosi 4 :7
20 kwi 19:00
pingua: 1)
a) masa SO3 = 3*16g+32g= 80g
80g − 100%
32g − x%
x= 40% skład procentowy siarki
60% skład procentowy tlenu
b) masa Al2S3 = 2*27g + 3*32g= 150g
150g − 100%
54g − x%
x= 36% skład procentowy glinu
64% skład procentowy siarki
2)
masa SOx = 32g + x*16g
32g + 16xg − 100%
32g − 50%
3200= 50*32 + 50*16x
1600=800x
x=2
wzór sumaryczny tlenku: SO2
20 kwi 19:22
pingua: Podejrzewam, że chodzi o stosunek wapnia do chloru?
47=40x
x= 70g (masa chloru)
110g − 100%
70g − y%
y≈64% skład procentowy chloru
36% skład procentowy wapnia
20 kwi 19:28
ku: βγδπΔΩ∞≤≥
16 gru 18:43