0,0001^5 : 0,00001^5
soulee: 0,0001
5 : 0,00001
5
Wychodzi 10 ale nie jestem pewien. Pomóżcie
20 kwi 22:43
Basia:
0,0001= 10
−4
0,00001 = 10
−5
| | (10−4)5 | | 10−20 | |
= |
| = |
| = 10−20−(−25) = 105 |
| | (10−5)5 | | 10−25 | |
20 kwi 22:48
Junior: (10−5)5 / (10−6)5 = 10−25 / 10−30 = 105 = 100000
20 kwi 22:51
soulee: Cholera.
Ja to zrobiłem w ten sposób:
0,00015 : 0,000015 = 1100005 x 1000005 =
= 11000000000 x 10000000000 (skraca się) = 10
20 kwi 22:56
soulee: czy ktoś wie gdzie zrobiłem błąd?
20 kwi 22:57
Basia:
1100000000 =(110000)2 a nie do potęgi 5
tak samo
10000000000=1000002 a nie do potęgi 5
to co robiłeś można dokończyć tak:
(110000)5*1000005 =
[ 110000*100000 ]5 = 105
20 kwi 23:02
soulee: Masz rację, dzięki Basia.
20 kwi 23:04