równania
ada: SOS Dany jest trójkąt o wierzchołkach A=(0,0), B=(2,4), C=(4,2). Napisz równania
prostych zawierających : a) symetralną boku BC, b) środkową boku BC, c) wysokość BC,
20 kwi 20:40
robinka: a) symetralna boku jest prostopadła do boku, trzeba znaleść współrzedną środka boku BC
S=(
0+22,
0+42)=(1,2)
wyznaczyć trzeba równanie prostej BC równanie prostej y=ax+b, a=
2−04−0=
12 y=
12x
wyznaczamy równanie prostej prostopadłej do tej prostej y=−2x+b przechodzącej przez punkt S.
2=−2+b
b=4
y=−2x+4
b) Korzystamy z punktu S(1,2) oraz A(0,0) do wyznaczenia środkowej boku.
y=ax+b
0=a*0 +b
b=0
czyli y=ax podstawiamy współrzędne punktu S
2=a*1
a=2
y=2x
c) korzystamy z zad 1, z równania y=−2x+b, teraz ta prosta musi przechodzić przez wierzchołek
A(0,0)
0=−2*0+b
y=−2x
tak mi się wydaje, że mają być rozwiązane zadania

ta wysokość ma opadać na bok BC?
20 kwi 23:25