matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie
M:
Rozwiąż równanie:
x(x−2)
=0
x(x−1)(x−3)
później wychodzi mi coś takiego
x
2
−2x
=0
x
3
−2x
2
−3x
jak to robić dalej?
20 kwi 14:55
nick:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1973.html
x(x−2) −−−−−−− =0 x(x−1)(x−3) Wyznaczamy dziedzinę funkcji D=R\ {1,3} Rozwiązanie równania x(x−2) −−−−−−− =0 x(x−1)(x−3) x−2=0 x=2 ODP. x=2
20 kwi 18:37