zad
matthew: Czesc,
mam takie zadanie:
Prosta l przechodzi przez poczatek ukladu wspolrzednych. Napisz rownanie tej prostej, wiedzac,
ze jej odleglosc od punktu A = (−3, −4) jest rowna 3.
czy to nalezy zaczac tak:
prosta przechodzaca przez punkt(0,0)
y=ax+b
0 = 0 +b
b = 0
y = ax
| | |−a*(−3) + 1*(−4)| | |
3 = |
| ? |
| | √(−a)2 + 12 | |
prosze o jakas podpowiedz
20 kwi 19:38
Eta:
Ok

teraz tak:
I 3a −4I= 3
√a2+1
to: 3a−4= 3
√a2+1 lub 3a −4= −3
√a2+1
podnosimy obustronnie do kwadratu ( wystarczy tylko pierwsze równanie , bo w drugim
otrzymasz to samo

( 3a−4)
2= 9( a
2+1) ........ rozwiąż i podaj "a"
Pozdrawiam
20 kwi 19:51
matthew: juz zrobilem wczesniej

, robilem zle obliczenia, w koncu wyszedl mi wynik, czyli "a"
Jednak kiedy sprawdzam, to nie wychodzi mi 3 tylko − 3....
wyszlo mi, ze:
dziekuje za odpowiedz
20 kwi 20:10
Jack: jak zrobisz rysunek zobaczysz, że rozwiązaniem jest również prosta, dla której nie istnieje
współczynnik a, mianowicie x=0.
20 kwi 20:34
Jack: proponuję policzyć punkty przecięcia dwóch okręgów:
x2+y2=42
(x+3)2+(y+4)2=32
Potem dla dwóch par punktów znaleźć proste przechodzące przez każdy z tych punktów oraz punkt
(0,0). W ten sposób dostaniesz również prostą x=0. Rys. powinien wyjaśnić skąd takie okręgi.
20 kwi 23:24