Fizyka
andrzej: Pomocy nie umiem rozwiązać dwóch zadań z fizyki.
1. Przedstaw proces izotermiczny na wykresach we współrzędnych pV,pT i VT.Dokonany z 1 molem
gazu doskonałego.
2.Strzykawkę lekarską ze szczelnie zatkanym wylotem zanurzono do wody na głębokość h=3m. O ile
przesunął się tłok strzykawki jeżeli początkowa objętość zanurzonego powietrza wynosiła
V=30dm
3 a przekrój poprzeczny tłoka równał się S=1cm
2. Temperatura wody i powietrza jest
jednakowa. Ciśnienie powietrza wynosi p=1100 hPa. Tarcie tłoka o strzykawkę można pominąć.
Proszę o jakieś wskazówki czy coś. Z góry dziękuję