matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zbiory
anna:
Pomóżcie
Przedstaw na osi liczbowej zbiory A, B, A ∩ B oraz A ∪ B, gdy: A={x : x ∊ R⋀ |x + 2| <5}, B={x : x ∊ R ⋀ |x + 5| ≥2}
20 kwi 22:15
Basia:
|x+2|<5 ⇔ −5<x+2<5 −7<x<3 A=(−7;3) |x+5|≥2 ⇔ x+5≥2 lub x+5≤−2 x≥3 lub x≤−7 B=(−
∞
;−7>∪<3;+
∞
) A∪B=R A∩B=∅
20 kwi 22:24
Eta:
Pomyłka
w B x+5 ≥2 => x≥ −3 stąd A n B= < −3, 3)
21 kwi 02:26