Rozwiąż równania
Maciek: Proszę o pomoc w rozwiązaniu

x
3+X−2=0
10X
3−3X
2−2X+1=0
20 kwi 16:37
robinka: wielomian jest podzielny przez jeden x−1
W(1)=0
(x −1)(x2−x+2)=0
x−1=0 LUB x2−x+2=0
x=1 delta <0
20 kwi 17:15
Maciek: Nadal tego nie ogarniam ... : /
20 kwi 17:23
robinka: zad2.
W(−12)=0
(x+12)(10x2−8x+2)=0
(x+12)=0
x=−12
10x2−8x+2=0
delta=64−80 <0
20 kwi 17:26
Maciek: A skąd to wszystko się wzięło?
20 kwi 17:30
robinka: napisze później dokładny komentarz do zadań
20 kwi 17:33
Maciek: ok

dzięki bardzo
20 kwi 17:36
robinka: Z Twierdzenia Bézoutu i dzielenie wielomianów przez dwumian
np.
x3+x+2:x−1
20 kwi 17:37
Maciek: jesteś dobra z matmy? bo mam jeszcze kilka zadań...
20 kwi 17:41
robinka: chyba jestem dobra

hehe
20 kwi 17:48
robinka: a jakich ?
20 kwi 18:07