środkowa trójkata
Olga: w trójkącie prostokatnym jedna z przyprostokątnych=20, środkowa 12. 5. oblicz pole trójkąta
20 kwi 17:46
andzia: Środkowa poprowadzona na przeciwprostokątną jest równa długości promienia okręgu opisanego i
połowie przeciwprostokątnej. Czyli dł przeciwprostokątnej wynosi 15. Z twierdzenia Pitagorasa
wynika że druga przyprostokątna ma dł 15 czyli pole wynosi: P=0,5*15*20=150
.
20 kwi 18:22
andzia: przepraszam za pomyłke dl przeciwprostokątnej wynosi 25

a reszta sie zgadza
20 kwi 18:26