Oblicz.
Tala1618: a=x−7, b=x, c=x+1 są długościami boków trójkąta prostokątnego. Oblicz jego pole.
20 kwi 19:37
Eta:
P=
12*a*b
a,b,c >0
to x−7 >0 i x >0 i x+1>0
x> 7 i x>0 i x > −1 =>
x > 7
a
2 +b
2= c
2 => ( x−7)
2 +x
2 = ( x+1)
2
rozwiąż to równanie i podaj "x" , pamiętając ,że x >7
następnie mając wartość "x"
wyznacz wartości a, b, c
i podstaw do wzoru na pole
i to wszystko
Powodzenia
20 kwi 19:42
Tala1618: Dziękuje bardzo

a mam jeszcze jedno takie zadanie: znajdź długości boków prostokąta o polu
powierzchni 15cm kwadratowych i obwodzie 32cm.
20 kwi 19:46
Kejt:
c2=a2+b2
(x+1)2=(x−7)2+x2
x2+2x+1=x2−14x+49+x2
−x2+16x−48=0
wylicz x pamiętając, że x musi być dodatnie i podstaw do wzoru na pole.
20 kwi 19:47
Kejt: heh.. refleks..
a*b=15
2a+2b=32
20 kwi 19:48
Tala1618: Dzięki wielkie za wszystko
20 kwi 19:50
Eta:
Kejt
w zad. 1)
x > 7 ......... ( dodatnie to za mało powiedziane)
dla x = 4 −−− też dodatnie
otrzymasz a= 4−7= −3 <0 −−− sprzeczność , bo a−−− to długość
20 kwi 19:55
Kejt: ach. wybacz.. nie liczyłam nawet tego. mój błąd..
20 kwi 19:57
Eta:
20 kwi 19:58