Problem z zadaniem dot. kąta przy okręgu
Raff: W okręgu o promieniu 6 poprowadzono cięciwę AB. Długość łuku AB jest równa 2π. Oblicz miarę
kąta zawartego między cięciwą AB a styczną do okręgu poprowadzoną w punkcie A.
| | |β| | |
Tu chyba trzeba wziąć pod uwagę wzór: |
| 2πr = l' |
| | 360 | |
ale co dalej?
20 kwi 00:23
Eta:

γ+β= 90
o ΔAOB jest równoramienny ( okaże się ,że jest równobocznym)
to
6 α= 360
o =>
α= 60o
to
zatem :
γ= 90−
0 −β=30
o
γ= 30o
20 kwi 01:09
Raff: o to chodziło, dzięki
20 kwi 01:25
Eta:
20 kwi 01:34