graniasto
owułek: Jak zrobuić to zadanie ? Pomocy

W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym o krawędzi podstawy długości 3 przekątna
graniastosłupa tworzy z podstawą kąt o mierze 30 stopni. Czy pole powierzchni całkowitej
graniastosłupa wynosi:
20 kwi 17:44
Sebastian: masz jakies odp do tego?
20 kwi 17:57
aga: przekatna granistoslupa x to
cos30st=3√2x
wstawiasz wartosc cos30 i obliczasz x
20 kwi 18:07
Sebastian: według mnie rozwiazanie tego zadania jest inne. Z informacji ze jest to graniastoslup
prawidlowy wnioskujemy ze mamy w podstawie kwadrat o krawedzi 3. A wiec:
c2=32+32
c2=18
c=√18
c=3√2
tg30=x:3√2
i z tego otrzymalem
ze x=√6 − wysokość teog graniastoslupa
P1− pole podstawy
P2− pole powierzchni bocznej
P1=9
P2=Ob*h
P2=12√6
Pc=2P1+P2
Pc=2*9+12√6
Pc=18+12P{6}
20 kwi 18:33
Wydi:
20 kwi 19:02