!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ma ktoś pojęcie jak to zrobić!: podstawa graniastoslupa jest trojkat prostokatny, w ktorym przeciwprostokatna ma dlugosc 8 cm a
jeden z katow ma miare 30 stopni. powieszchnia boczna tego graniastoslupa po rozwinieciu na
plaszczyzne jest kwadratem. oblicz pole powieszchni calkowitej i objetosc tego graniastoslupa
20 kwi 20:56
Kejt: przyprostokątne z własności będą miały odpowiednio:
c=8
a=8:2=4
b=a√3=4√3
jeśli powierzchnia boczna będzie kwadratem to szerokość musi być równa długości więc:
a+b+c=h
dalej dasz radę?
20 kwi 21:08
ma ktoś pojęcie jak to zrobić!: bedzie ciezko
20 kwi 21:16
Kejt: to rób tutaj. będę pomagać.
20 kwi 21:17
ma ktoś pojęcie jak to zrobić!: pp=16
√3
20 kwi 21:25
ma ktoś pojęcie jak to zrobić!: dobrze narazie
20 kwi 21:33
Kejt: najpierw liczysz pole powierzchni? jeśli tak to jest na razie dobrze.
20 kwi 21:34
ma ktoś pojęcie jak to zrobić!: to bylo podstawy a teraz boczne
p=4*16√3+4√3*16√3+8*16√3
p=64√3+64√3+128√3
p=256√3
a pole całkowite
p=16√3+256√3
p=272√3
20 kwi 21:42
Kejt: skąd Ci się to 16√3 wzięło?
20 kwi 21:46
pawel!: to jest to h czyli bok kwadratu
20 kwi 21:48
Kejt: em.. h=a+b+c=8+4+4√3=12+4√3
nie możesz sobie tego tak dodawać.
20 kwi 21:50
ma ktoś pojęcie jak to zrobić!: bok kwadratu
20 kwi 21:50
ma ktoś pojęcie jak to zrobić!: to jak to ma wygladac
20 kwi 21:51
Kejt: a+b+c to jeden bok kwadratu
a h(zarazem wysokość graniastosłupa) to drugi, stąd można je do siebie przyrównać.
20 kwi 21:53
pawel!: to bedzie 12+4
√3 
20 kwi 21:55
ma ktoś pojęcie jak to zrobić!: to jest tak jak mówi pawel


?
20 kwi 21:57
Kejt: mhm.. wysokość i bok kwadratu.
20 kwi 21:58
ma ktoś pojęcie jak to zrobić!: to jak to podstawic do wzoru
20 kwi 22:00
Kejt:
V=4*4√32*(12+4√3)
Pc=4*4√32*2+4(12+4√3)+8(12+4√3)+4√3(12+4√3)
20 kwi 22:03