Równania logarytmiczne
Sylwia: Rozwiąż równanie logarytmiczne:
a)log0,5 (x2−3x+3)=0
b)(log2x)2 − 3log2x+2=0
c)log3 √x−5 + log3 √2x−3 = 1
20 kwi 17:29
magda: a) ze wzoru otrzymujemy:
0,50=x2−3x+3
1=x2−3x+3
x2−3x+2=0
Δ=9−8=1
√Δ=1
x1=3−12=1
x2=3+12=2
b) podstawiamy log2x=t
t2−3t+2=0
Δ=9−8=1
√Δ=1
x1=3−12=1
x2=3+12=2
log2x=1 v log2x=2
x1=2 v x2=2
x=2 v x=√2
c)log3 √x−5 + log3 √2x−3 = log3 31
mamy te same podstawy a mianowicie log3 zatem mozemy je 'opuścić' otrzymując:
√x−5 + √2x−3 = 3
podnosimy obustronnie do kwadratu żeby pozbyć się niewymierności
x − 5 + 2x − 3 = 9
3x = 9 + 8
3x = 17 //:3
x= 173
20 kwi 18:34
pingua: co do c) to mam pewne wątpliwości, nie wiem czy słuszne, ja zrobiłabym to w ten sposób:
log3√x−5 + log3√2x−3 = 1
log3√(x−5)(2x−3) = 1
log3√(2x2−13x+15) = 1
√(2x2−13x+15) = 3
2x2−13x+15=9
2x2−13x+6=0
Δ= 169−48=121
√Δ=11
x1= 0,5
x2= 6
20 kwi 18:53
Sylwia: a dlaczego tam w trzeciej linijce równa się 1 a w czwartej już 3?
20 kwi 19:09
magda: masz racje, jest błąd w moim przykładzie c, tak to jest jak sie zmęczonym rozwiązuje zadania i
nie widzi się prostych błedów, oczywiscie Twoje rozwiązanie jest dobrze, przepraszam za
wprowadzenie w błąd
20 kwi 19:11
magda: ponieważ jest skorzystanie ze wzoru, a mianowicie:
loga b = c
ac = b
w tym zadaniu wykorzystane jako...
log3 rownanie = 1
ze wzoru: 31 = rownanie
czyli : 3 = rownanie
20 kwi 19:18