równania
ada: SOS Dany jest trójkąt o wierzchołkach A=(0,0), B=(2,4), C=(4,2). Napisz równania prostych
zawierających : a) symetralną boku BC, b) środkową boku BC, c) wysokość BC,
20 kwi 21:37
Basia:
ad.a
symetralna to prosta prostopadła do odcinka i przechodząca przez jego środek
1. napisz równanie pr.AB
2. znajdź współrzędne środka odcinka AB (niech się nazywa S)
3. napisz równanie prostej prostopadłej do pr.AB i przechodzącej przez S
ad.b
1. znajdź współrzędne punktu M, który jest środkiem odcinka BC
2. napisz równanie pr.BM
ad.c
BD (nie BC, BC jest bokiem)
pr.BD ⊥ pr.AC
1. równanie pr.AC
2. równanie prostej prostopadłej do AC i przechodzącej przez punkt B
wszystkie wzory są tutaj
https://matematykaszkolna.pl/strona/i18.html
20 kwi 21:44
kinia: pomocy jestem ciemna co dalej

?
20 kwi 21:53