....
Iga: licznik 43/2 * (−2)2 * √2
mianownik √8 * 23
20 kwi 19:52
Kejt: zamień na potęgi 2 i skorzystaj ze wzorów :
amn=n√am
ar*as=ar+s
ar:as=ar−s
20 kwi 19:56
Iga: Nie wychodzi mi

((((
20 kwi 20:02
Kejt: przepisz tutaj to po zamianie na te potęgi, zobaczymy gdzie są błędy.
20 kwi 20:04
Iga: licznik (22)3/2 * 22 * 21/2 23 * 23/2
= =
mianownik 23/2 * 23 23/2 * 23
I nie wiem jak dalej bo to się poskraca i wyjdzie 1 a ma wyjść 2...
20 kwi 20:10
Kejt: wychodzi −2?
20 kwi 20:16
Kejt: tzn.. ma wyjść.
20 kwi 20:16
Iga: w odpowiedzi mam podane 2
20 kwi 20:19
Kejt: hmm.. to dziwne.. bo ten minus nie ma się gdzie skrócić.. w każdym bądź razie.
błąd jest tutaj:
22*212=254 nie 232
20 kwi 20:22
Iga: dziekuje za pomoc
20 kwi 20:26