punkt M
anna: punkt M symetryczny do punktu M, =(9;17) względem prostej y=6 ma współrzędne; a,M=(9;−5)
b.M=(9;6) c.M=(3;17) d.M=99;−3)
20 kwi 20:42
Eta:

S (9,6) jest środkiem odcinka MM
współrzędna x =9 ( bez zmiany)
to 2y
S= 17 +y
M'
2*6 = 17 +y
M'
y
M' = 17−12 = −5
M
'( 9, −5)
odp: a)
20 kwi 21:39
anna: ale 17−12 =5 skąd te −5
21 kwi 10:19
anna: skąd te 17
21 kwi 10:48
robinka: wydaje mi się, że najprostsze rozumowanie jest takie odległość miedzy punktem M a S to 11, od
6 odejmujesz 11 otrzymujesz −5

bład jest w liczeniu ma byc 12−17=ym
'=−5
21 kwi 10:53
Basia:
ad.1
tam chochlik się wkradł
12=17+yM'
yM'+17=12
yM'=12−17=−5
ad.2
z treści zadana M(9,17)
21 kwi 10:56
anna: dziękuję!
21 kwi 11:30