ciąg geometryczny
kasieńka:): Liczby −8,4 i x+1 (w podanej kolejności)są pierwszym drugim i trzecim wyrazem ciągu
geometrycznego. Ile wynosi liczba x?
Powie ktoś jak to zrobić?
20 kwi 13:10
Sebastian: ze wzoru na ciąg geometryczyny
że 2 wyraz podzielony przez 1 rowna sie 3 wyrazowi podzielonemu przez 2
4/−8 = x+1/4 potem mnozenie na krzyzyk jak to mowia

16=−8x−8 ósemka na lewa 24=−8x no to x=−4
20 kwi 13:22
Sebastian: sorki x=−3
20 kwi 13:23
aga: trzeba obliczyc takie rownanie
4:(−8)=(x+1):4
20 kwi 13:24