5.Dany jest wielomian W(x)=x3+ax2-bx-6 Liczby 1 i 2 są pierwiastkami tego wie
krystian prosi o pomoc: 5.Dany jest wielomian
W(x)=x3+ax2−bx−6
Liczby 1 i 2 są pierwiastkami tego wielomianu.
1.
wyznacz współczynnik a i b
2.
Przy wyznaczonych a i b rozwiąż nierówność W(
x)>0
20 kwi 22:12
Basia:
W(1)=W(2)=0
W(1)=13+a*12−b*1−6 = 1+a−b−6 = a−b−5
stąd
a−b−5=0
a−b=5
−−−−−−−−−−−−
W(2)=23+a*22−b*2−6=8+4a−2b−6=4a−2b+2
stąd
4a−2b+2=0
4a−2b=−2 /:2
2a−b=−1
−−−−−−−−−−−−−−−−
rozwiąż układ podkreślonych równań
wyznacz a,b
podstaw za a,b do wzoru wielomianu
podziel W(x) przez (x−1)(x−2) = x2−3x+2
dostaniesz jakiś dwumian x+c
W(x)=(x−1)(x−2)(x+c)
rozwiązujesz nierówność
(x−1)(x−2)(x+c)>0
20 kwi 22:43
Eta:

W(1)=0 i W(2)=0
W(1)= 1+a−b−6= a−b−5 to a−b−5=0
W(2)= 8+4a−2b−6=4a−2b+2 to 4a−2b+2=0 / : (−2)
a−b=5
−2a+b= 1
−−−−−−−−−
−a= 6 =>
a= −6 to
b= −11
dzielimy W(x) przez (x−1)(x−2) = x
2−3x +2)
( x
3 −6x
2 +11x −6 : ( x
2−3x+2)= x −3
−x
3 +3x
2 −2x
−−−−−−−−−−−−−−
= −3x
2 +9x −6
3x
2 −9x +6
−−−−−−−−−−−−−−−
= = =
W( x) = ( x−1)(x−2)(x−3) >0
to:
x€ (1,2) U ( 3,∞)
20 kwi 22:49
Gustlik: Eta, nie prościej schematem Hornera zamiast dzielić słupkiem?
Wiesz, że
1 i 2 są pierwiastkami. Liczę W(
1) i dzielę jednocześnie przez (x−
1):
W(x)
1 −6 11 −6 ← współczynniki W(x)
1 1 −5 6 0 ← reszta = W(
1)=
0
Tak to się oblicza:
Pierwszy współczynnik wyniku dzielenia, czyli
1 musi byc równy pierwszemu wspólczynnikowi
wielomianu W(x), czyli
1, a więc go spisujesz do drugiego wiersza.
Dalej robisz tak:
1*
1+
(−6)=
−5
1*
(−5)+
11=
6
1*
6+
(−6)=
0
Otrzymujesz
x2−5x+6 (liczby zaznaczone na
czerwono to współczynniki wyniku
dzielenia − jest to wielomian stopnia o 1 mniejszego niz poprzedni, a więc w tym przypadku
funkcja kwadratowa).
Δ=b
2−4ac=(−5)
2−4*1*6=25−24=1
√Δ=1
| | −b−√Δ | | 5−1 | |
x1= |
| = |
| =2 ← to drugi pierwiastek podany w treści zadania
|
| | 2a | | 2 | |
| | −b+√Δ | | 5+1 | |
x2= |
| = |
| =3 ← to trzeci pierwiastek.
|
| | 2a | | 2 | |
Dalej − jak narysowałaś.
Pozdrawiam.
21 kwi 00:52
xdu: 5x3−20x
11 cze 21:49
6-latek:
5x(x−2)(x+2)
11 cze 21:50