matematykaszkolna.pl
W trójkącie ABC dwie wysokości Ibag: W trójkącie ABC dwie wysokości mają długości nie miejsze niż długości boków, do których są prostopadłe. Uzasadnij, że trójkąt ABC jest równoramienny. Jakie są miary kątów tego trójkąta?
20 kwi 13:14
Ibag: pomocy
20 kwi 13:39
Sebastian: tylko tyle jest danych?
20 kwi 13:44
Ibag: tak o.O
20 kwi 13:45
Sebastian: to że jest równoramieny to dalem rade ale cieżko z tyki miarami kątów
20 kwi 13:48
Ibag: rozumiem, ja tez nie mam na to żadnego pomyslu
20 kwi 13:57
Sebastian: rysunekno dobra jakoś poszło ale jak masz jakieś odpowiedzi czy cos to fajnie bylo by to sprawdzić bo nie lubie planimetri. A policzyłem to tak a że jest ownoramieny to wywnioskowalem, że kąty β są oparte na tym samym łuku, wiec maja takie same miary. A kąty policzylem tak te wysokości sa prostopadłe wiec α+90+90+2α2=360 z tego wyszlo 60 stopni. A że wiemy sie jest równoramiany no to 2β+α=180 β=60 stopni ale nie dam sobie za to glowy uciać możliwe że jest dobrze.
20 kwi 14:04
Ibag: odpowiedzi niestety nie mam, bo to jest właśnie zadanie w stylu "wykaż", "udowodnij" a w tym zbiorze nie mam na takie zadania odp ok, te Twoje wyliczenia i wszystko tutaj rozumie. tylko nie jestem pewna do tego skad Ci sie wzieło to 2α, z tego może, że kąt środkowy jest dwa razy większy od kąta wpisanego
20 kwi 14:22
Sebastian: tak wogole to na kartce sobie narysowalem ten trojkat i okrag na nim to wtedy wszystko widzać idealnie.
20 kwi 14:25
Nikka: to nie jest dobry rysunek jak dla mnie − wysokości mają być nie mniejsze niż długości boków...poza tym mamy udowodnić , że jest równoramienny a nie korzystać z tego przed udowodnieniem (rysunek)... mam wątpliwości co do rozwiązaniaemotka
20 kwi 14:29
Ibag: hehe, no dobra to spoko, rozumiem i faktycznie to wychodziemotka a jakbys jeszcze mógł napisac cos w związku z tą pierwszą cześcią zadania to byłabym wdzięcznaemotka
20 kwi 14:30
Ibag: no ale skoro mamy udowodnij, że jest równoramienny to znaczy, że on jest równoramienny.Jeśli by było naczej to by mi na pewno w odpopwiedziach pisaloemotka więc dlaczego nie od razu korzystać z tej danej przy liczeniu drugiej cześci zadaniaemotka
20 kwi 14:33
Nikka: nie ma takiej pewności − to jest teza zadania... nie można z niej korzystać przed udowodnieniem, że faktycznie tak jest...
20 kwi 14:36
Ibag: ale w sumie to ja się nie znam bo przecież jakbym wiedziasła jak to rozwiązać to bym nie pisala tego zadania na tym forumemotka
20 kwi 14:36
Nikka: emotka ciekawe zadanie, tyle, że sama mam problem ze zrobieniem do niego rysunku emotka
20 kwi 14:42
Nikka: a tak w ogóle czy na pewno treść jest dobrze przepisana ? emotka cały czas coś mi tu nie gra... szczególnie te wysokości nie mniejsze niż długości boków...
20 kwi 14:47
Ibag: jak dla mnie jest to beznadziejne zadanie (niestety) raz dla tedo, że ciezko mi w ogole idą zadania w stylu "wykaz ze", "udowodnij ze", a dwa dla tego, ze nie przerobilismy planimetrii gdyz pani zawsze zostawiala to na koniec roku i z reguly nie zdazylismy z materialem. czasami tylko zaczelismy brac ten material ale to byla zawsze na koncu roku, a kazdy kto chodzil do szkoly wie jak nauka na koncu roku wyglada o.O
20 kwi 14:47
Nikka: a możesz jeszcze sprawdzić treść, czy na pewno ok emotka
20 kwi 14:51
Nikka: i molestuj Julka − powinien sobie poradzić z tym zadaniem emotka
20 kwi 14:52
Ibag: tresc na 100% jest dobra, sprawdzalam chyba 5 razyemotka a molestowac nikogo nie bede bo nikogo tu nie znam, ale dziekiemotka swiat moze sie nie zawali jak tego zadania nie rozwiaze
20 kwi 14:58
Nikka: jak uważasz emotka sama jestem ciekawa rozwiązania emotka
20 kwi 15:00
Nikka: rysunekrysunek pomocniczy powyżej myślę sobie tak, że jeśli wysokości trójkąta ABC mają być nie mniejsze niż długości boków do których są prostopadłe to mogą tylko być im równe ( dłuższe raczej nie) czyli c = h2 i b = h1.
 1 1 
PΔABC =

b*h1 =

b*b
 2 2 
 1 1 
PΔABC =

c*h2 =

c*c
 2 2 
 1 1 
Stąd

b*b =

c*c i b= c czyli ΔABC jest równoramienny.
 2 2 
Może jakoś tak − ale głowy nie dam emotka
20 kwi 15:12