układy równań
Paweł: W ramach akcji ekologicznej uczniowie klasy IIb zbierali nakrętki do butelek chłopcy zebrali
240 ,a dziewczęta 190 takich nakrętek .Średnio jeden chłopiec zebrał o jedną nakrętke więcej
niź średni jedna dziewczyna .Stosunek liczby dziewcząt do liczby chłopców w tej klasie wynosi
5:6 ile dziewcząt jest w tej klasie
Prosze o obliczenia
20 kwi 15:34
pingua: chłopcy: x
dziewczęta: y
240/x = (190/y) + 1
240/x = (190+y)/y
y/x=5/6 => y= (5/6)x to należy podstawić do pierwszego równania, x=12, y=10
20 kwi 17:08
pingua: 240/x = [190 + (5/6)x] / (5/6)x => równanie mnożę przez (5/6)x i otrzymuję:
200= 190 + (5/6)x
10= (5/6)x
x=12
y= 10
20 kwi 17:10