ciąg arytmetyczny
mario: wyznacz ciag arytmetyczny majac dane a2=−6 ; a8=54
20 kwi 19:40
Eta:
a
2= a
1 +r => a
1+r= −6
a
8= a
1+7r => a
1+7r= 54
rozwiąż ten układ równań i podaj a
1 i r
i a
n = a
1 +( n−1)*r=............
powodzenia, dasz radę
20 kwi 19:45
Telewizor19: a2=a1+r
a8=a1+7r
−6=a1+r / *(−1)
54=a1+7r
6= −a1−r
54= a1+7r + (metodą przeciwnych współczynników)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
60=6r
r=10
a1= −16
20 kwi 19:54
Gustlik: Do Mario, Ety i Telewizora: można to zrobić bez układu równań: a2=−6 ; a8=54
Wystarczy zauważyć, że między dwoma wyrazami ciągu arytmetycznego jest tyle r−ów, ile wynosi
róznica numerów tych wyrazów.
a8−a2=6r (bo 8−2=6)
54−(−6)=6r
60=6r /:6
r=10
a1=a2−r
a1=−6−10
a1=−16
an=a1+(n−1)*r
an=−16+(n−1)*10
an=−16+10n−10
an=10n−26
21 kwi 00:25
Eta:
21 kwi 00:36