Pole powierzchni walca wynosi 40π cm^2, a jego wysokość 10. Oblicz pole koła będ
ABCD: Pole powierzchni walca wynosi 40π cm2, a jego wysokość 10. Oblicz pole koła będącego podstawą
walca.
20 kwi 15:20
kdafb: Pp =40
H = 10
Pc = 2 pi r kwadrat + 2 pi r * H
40=2 pi r kwadrat + 2 pi r * 10 /:2 pi
40=r kwadrat + r * 10
40=2 r kwadrat * 10
40=20 r kwadrat /: 20 r (kwadrat)
20= r kwadrat
i to pod pierwiastek
wychodzi 2 pierwiastek z 5
i to pod wzór na pole koła
pi r ( kwadrat)
2 pierwiastki z pięciu do kwadratu pi = 20 pi cm i to już jest pole koła
Sprawdź w odpowiedziach i napisz czy się zgadza.
20 kwi 18:06
ABCD: Nie mam odpowiedzi do zadania

. Dziękuje bardzo
20 kwi 20:18