oblicz pole koła opisanego na trójkącie
anonim: Witam. Mam problem mam obliczyć pole koła opisanego na trójkącie równobocznym o boku długości 4
cm a nie mam więcej danych

proszę o pomoc
20 kwi 20:53
Kejt:
a=4
h=a√32=4√32=2√3
r=23h
podstaw h i wylicz r. dalej dasz radę?
20 kwi 20:55
MISZCz: ja zrobiłem inaczej, ale nie wiem czy dobrze. h=a
√3/2 zatem h=2
√3. Potem licze pole
| | a*h | | a+b+b | |
trójkata. P= |
| , czyli pole=4√3. Wzór na promień okręgu opisanego: R= |
| , |
| | 2 | | 4P | |
| | √3 | |
gdzie p to pole tójkąta. Wychodzi |
| . Podstawić do wzoru na pole koła i już. |
| | 4 | |
Pkoła=Pi*R
2
20 kwi 21:24
Kejt: chyba gdzieś jest błąd.. bo u mnie promień r=4√33
20 kwi 21:28
anonim: @Kejt skąd ci się wzięło r= 2/3 h?Czy to jest wz. na promień?
21 kwi 20:05
Kejt: można by to tak ująć.. to raczej własność. promień okręgu opisanego na trójkącie równobocznym
zawsze będzie wynosił 23 wysokości tego trójkąta, a wpisany 13.
21 kwi 20:16
anonim: No cóż to oznacza że wykonałeś zadanie prawidłowo . Dziękuje bardzo
21 kwi 20:17
Kejt: wykonałaś*. ależ proszę.
21 kwi 20:18
anonim: jeszcze mam jedną prośbę .przystępuje do poprawy i mam takie zadanie na poziomie gimnazjum O
o:
Na okręgu o promieniu 2 opisano trójkąd prostokątny.Jedna z jego przyprostokątnych ma długość
12.Oblicz pole tego trójkąta. tu sytuacja wygląda tak mam h=12 ale znowu nie mam "a" proszę o
pomoc.I czy takie zadania powinny być na sprawdzianach w 2 gimnazjum czy to szkoła wyższa
21 kwi 20:23
anonim: no właśnie wykonałaś *
21 kwi 20:23
Kejt: jak wyliczyła(e)ś h?
21 kwi 20:32
anonim: h miałem w danych odrazu
21 kwi 20:37
anonim: r=2 h = 12
21 kwi 20:38
Kejt: ach. okej.
21 kwi 20:39
Kejt: w takim razie:
a2+b2=144
a*b2=12*122
jakieś pytania?
21 kwi 20:41
anonim: ok już wszystko jest ok .Dziękuje
21 kwi 20:45
Kejt: cieszę się
21 kwi 20:47
karol:
16 gru 18:24