pole trapezu
Paweł: oblicz pole trapezu mając daną długość łączącą środki ramion=5 i wysokość =4
proszę proszę proszę
20 kwi 17:48
Sebastian: mam pewien pomysl na to za danie wychodzi jakis wynik ale czy to jest dobrze to nie mam
pojecia

ja policzylem to wykozystujac ze 5=0.5(a+b) oraz z pola ze P=0.5(a+b)*h i wyszlo cos takiego
jak przekształcalem:
5=0.5a+0.5b /*2
10=a+b ⇒ a=10−b
P=(a+b)*2
P=2a+2b
P=2(10−b)+2b
P=20−2b+2b
P=20 ale potkreślam ze nie mam pojęcia czy to dobrze jest a jestem bardzo ciekawy jakie jest
prawidlowe rozwiazanie tego zadania.
20 kwi 18:10
Paweł: tak 20, dzieki wielkie
20 kwi 18:11
Sebastian: spoko

polecam sie na przyszlość naprawde fajne zadanko ^^
20 kwi 18:14