nierówność
kinia: POMOCY ! opisz za pomocą układu nierówności trójkąt wierzchołkach A=(−4,−2), B=(4,0), C=(0,2).
20 kwi 22:14
Basia:
napisz równania prostych: AB, AC i BC
w równaniu pr.AB zmień znak = na ≥
w równaniu pr.AC zmień znak = na ≤
w równaniu pr.BC zmień znak = na ≤
20 kwi 23:17
Junior: masz 3 boki 3 proste( ac ab bc ) liczysz po kolei rownanie każdej z nich i wybierasz
odpowiednią cześć płaszczyzny(ją czytasz z wykresu tzn. czy wnętrze tr. jest nad prostą czy
pod nią)
np. dla boku ac:
wektor ac=[8,2]
prosta ac: −2x + 8y + C = 0 podstawiamy np punkt A i otrzymujemy C = 8
po podzieleniu przez −2 ac : x − 4y + 4 = 0 patrzymy na wykres i tr. jest pod ta prosta
zatem pierwsze rownanie x − 4y + 4 ≥ 0
i analogicznie do pozostałych 2 boków ab ac
20 kwi 23:33