matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 16.12.2011
Zadania
Odp.
0
adriano:
PROSZE O 1 PRZYKLAD reszte sproboje sam − podaj zbior wartosci funkcji f oraz max przedzialy monotonicznosci tej funkcji
0
Adam:
Punkty A(−3,−5) , B=(4,−1) c=(−2,3) są wierzchołkami tego trójkąta Oblicz długość podstawy
2
kazik:
Wyznacz wszystkie liczby rzeczywiste x, dla których:
2
Jo ;p:
Zadanko z analitycznej. Potrzebuję wsparcia
Jakby się komuś chciało to policzyć to byłbym bardzo wdzięczny. Mam jeszcze kilka takich zadań
0
kamila:
witam, zbliża się kolokwium z matematyki i proszę Was o radę, gdzie znajdę w necie bądź jaką książkę polecicie gdzie będzie bardzo dużo zadań (najlepiej z odpowiedziami) na granice
3
Adam:
Proszę sprawdzić czy dobrze zrobiłem
11
bestFriend:
(Egzamin
)Kto wytłumaczy dokładnie jak rozwiązać zadanie tego typu: Oblicz najmniejszą oraz największą wartość funkcji f(x) = x
2
+ 3x + 4
0
kasia:
Dany jest trójkąt ABC. Znajdź dowolny wektor dwusiecznej kąta wewnętrznego przy wierzchołku B:
4
adriano:
wytlumaczcie jak dziecku ten jeden przyklad, prosze obl wspolrz wierzcholka w paraboli bedacej wykresem funkcji kwadratowej f
1
BWNM:
Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 25 cm i tworzy z krawędzią podstawy kąt α taki,że α=0,96. Oblicz objętość tego graniastosłupa.
16
Adam:
Oblicz pole kwadratu, wiedząc że dwa kolejne jego wierzchołki maja współrzędne A (−1,3) B (3,−3)
4
adriano:
naszkicuj wykres f−cji kwadrat f, podaj zbior wartosci funkcji f oraz max przedzialy monotonicznosci tej funkcji, jesli:
0
agunia:
za książki się lepiej weź
7
adriano:
f(x)= −2x2 − 8x +10
6
mala:
wyznacz współrzędne punktów wspólnych okręgu o środku w punkcie ( 2,1) i promieniu r=2 oraz prostej o równaniu y= x − 1
2
Adam:
Dane są punkty A=(1,1) B=(3,4) wyznacz współczynnik kierunkowy symetralnej odcinka AB
4
Kasiaula:
1.Wykaż,że 4
5
45+545
4
−złożona
9
mala:
prosze o pomoc,nei mam pomyslu na to zad Jeśli wiek Piotra sprzed dziesięciu lat pomnożymy przez jego wiek za siedem lat, to otrzymamy
2
Pompon:
Witam, proszę o wskazówki jak rozwiązać takie zadanie.
14
Danieloo:
||x − 111| + |2|x| + 2|| ≥ −1
3|x| + 2
|
| < 3
|x| − 1
Większość zrobiłem, ale tych już nie dałem rady, ktoś szczegółowo by to mógł zrobić?
0
kamila:
witam, mam problemik z obliczeniem zadanka:
2
kamila:
jak obliczyć granicę limlog(logn) gdzie n−> do nieskończoności ... ?:(
1
ROBERT:
DOBRANOC BETI I JESZCZE RAZ DZIEKUJE
7
Maciej:
Przy obliczaniu nierówności oblicza się deltę. Potrzeba do tego a,b i c. A co zrobić jeśli jest taka nierówność:
5
kiecu:
A) log
5
9 + 2(log
1
− log
5
3) d)log
3
2
2
− log
3
(4,5)
2
− 2log
5
√
5
5
Ars:
Wyznacz miejsce zerowe f(x) = 3 − I x − 1 I
0
pauliśka:
lim(
n
√
10
100
−
n
√
1/10
100
)
3
Jola:
stosunek długości trzech krawędzi prostopadłościanu o wspólnym wierzchołku wynosi 2 : 3 : 5 Jakie jest pole powierzchni tego prostopadłościanu jesli jego objętośc wynosi 810
Pomoże ktoś
1
Judyta:
Pomoże ktoś
1. Oblicz ile początkowych dodatnich liczb nieparzystych należy dodać , aby ich suma była
4
ROBERT:
ROZWIĄŻ UKŁAD RÓWNAŃ x+2y=7
14
mala:
rownania i nierownosci
0
mala:
równania i nierownosci −> zdjecie
1
Chcę się nauczyć fizyki:
Udzielał by mi ktoś korepetycji z fizyki przez miesiąc za 500 zł?
3
meg:
Małe pytanie. Nie wiem co dalej zrobić
Prosze o pomoc.
Mam narysować wykres funkcji:
13
Max:
Więc wyznaczałem dziedzinę i stanąłem na (x − 4)(x+2) ≥ 0
3
Jakub:
Ile jest wszystkich naturalnych liczb trzycyfrowych, w których trzy cyfry są parzyste ?
3
O_N_A:
Naszkicuj wykres funkcji kwadratowej f a następnie na podstawie wykresu funkcji omów jej własności jeśli : f(x)= −3(x+2)
2
+3
2
puszka:
rozwiąże mi to ktoś krok po kroku ? Cały czas mam z tym problem. rozwiązać pochodną funkcji.
1
olusia16:
Podstawą ostrosłupa jest prostokąt, którego boki mają długość 10cm i 18 cm. Wszystkie krawędzie boczne tego ostrosłupa mają jednakową długość równą 5
√
10
cm. Oblicz pole powierzchni bocznej
0
martusia:
Proszę o pomoc
3
joe:
napisz równania stycznych do okręgu x
2
+y
2
−8x−10y+28=0 tworzących z osią x kąty równe 45 stopni.
3
Jola:
Pomoże ktoś
liczbe 3,a,b tworzą rosnący ciąg geometryczny, te same liczby w tej samej kolejności sa
0
sert:
moglby ktos zrobic do porownania dla mnie zadanie z fizyki? dokladnie jest ono z dzialu zachowania pędu (p=mV)
2
O_N_A:
Może jakieś podpowiedzi? Jak narysować ten wykres? Naszkicuj wykres funkcji kwadratowej f a następnie na podstawie wykresu funkcji omów jej
2
stefan:
z talii 24 kart losujemy 3 karty. Ile jest takich układów w których będzie dokładnie jeden as dowolnego koloru?
1
Dawid:
3
1. Narysuj kąt którego tgα=
.
2
2. Rozwiąż trójkąt prostokątny wiedząc, że tgα=
√
5
. Wyznacz wartości funkcji
3
Judyta:
proszę niech mi ktoś zrobi obliczenia do poprawnej odpowiedzi
0
dnc:
Witam mam nadzieję że ktoś mi po kolei rozpisze jak zrobić przykład
2
Patryk:
równanie
2
Septimus:
Na loterii jest 50 losów, w tym 5 wygrywających. Jakie jest prawdopodobieństwo zakupu: a) 2 losów wygrywających przy zakupie 2 losów
3
ROBERT:
Dana jest funkcja liniowa y=(3−m)x+m−7. Dla jakich wartości parametru m funkcja ta jest a)malejąca
1
andrzej:
ze zbioru liczb {1,2,3,4,5,6,7} losujemy 3 cyfry ze zwracaniem. jakie jest prawdopodobienstwo ze utworzymy liczbę 3cyfrową nieparzystą.
17
Wojtek:
Błagam o pomoc mam dwa zadania za które kompletnie nie umiem się zabrać
1
heniu:
:::rysunek::: Prosze p opmoc w rozwiazaniu tego zadania. wczesniejszy przyklad byl nieczytelny.
1
heniu:
Przepraszam ze jeszcze raz. Prosze o pomoc w rozwiazaniu tego zadania.
3
√
x
6
:
4
x
3
10
Jo ;p:
Proszę o pomoc
! A=(−3, −1) i B=(1,−3) nie leżą na prostej l o równaniu 3x−y−1=0.
2
Alfa:
Równania wielomianowe Znajdź pierwsiastki
3
IZA:
Prosze o sprawdzenie 2x
3
−x
2
+ 18x − 9 = 0
9
Patryk:
:::rysunek::: Belka ,czy zrobiłem do dobrze ?
0
heniu:
0
heniu:
3
√
x
6
:
4
x
3
2
simr:
Witam. Zna może ktoś jakąś stronę gdzie jest dobrze wytłumaczona geometria wykreślna
A dokładniej kłady i obroty
2
dorotka:
Mam jeszcze wiele innych zadań, ale może jak ktoś mi wytłumaczy to jedno to resztę zrobię sama...
5
IZA:
Prosze o sprawdzenie wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej 4x+y+1= 0 przechodzącej przez pkt P=(4,3)
8
dorotka:
Proszę o pomoc, wydawało mi się łatwe, ale nie mam pojęcia jak to zrobić
27
ROBERT:
pomóżcie mi w tym zadaniu, bo wogóle nie wiem o co kaman zad; Podaj wzór funkcji g otrzymany po przekształceniu funkcji f(x)=x
2
−3x+5 a) Sox b)Soy c) T[2,−3] d) T[−1,15]
3
justysia:
błagam ważne! zbadać zbieżność szeregu (−1)
n
cos
π
5n
5
Klaudia:
Znajdź pierwiastki wielomianu W(X)
4
kamila:
witam, mam taki problemik i próbuję sobie to jakoś rozrysować ale mi nie wychodzi
1
kamila:
witam, mam taki problemik i próbuję sobie to jakoś rozrysować ale mi nie wychodzi
1
+/-:
Prosze o zerknięcie i powiedzenie mi chociaż czy wynik dobry :
7
O_N_A:
Pomocy kto poprawi to zadanie i wytłumaczy co źle zrobiłam ?
Przedstaw wzór funkcji kwadratowej f w postaci iloczynowej (o ile to możliwe) jeśli:
4
mateuszx:
Błagam zróbcie to
Samochód przejechał drogę z miasta A do miasta B liczącą 396km. Gdyby jechał z prędkością o
0
mateuszx:
Błagam zróbcie to
1
mateuszx:
Samochód przejechał drogę z miasta A do miasta B liczącą 396km. Gdyby jechał z prędkością o 8km/h mniejszą, to czas przejazdu wydłużyłby się o 0,45h. Oblicz rzeczywistą prędkość i czas
1
pawel:
dany ciąg an=1/3n(4n
2
−1) podaj a
n
+
1
1
pawel:
Proszę pomóżcieMamy dany ciąg an=1/3n(4n2−1) podaj a1 , a2 , a3, an+1 a1=1/3*1(4*12−1)=1 a2=1/3*2(4*22−1) =10 a3=1/3*3(4*32−1)=35 czy to co policzyłem jest dobrze? o to chodzi? Jak
3
addios:
Mam problem z poniższymi granicami, proszę o pomoc
0
mateuszx:
Samochód przejechał drogę z miasta A do miasta B liczącą 396km. Gdyby jechał z prędkością o 8km/h mniejszą, to czas przejazdu wydłużyłby się o 0,45h. Oblicz rzeczywistą prędkość i czas
4
+/-:
Rozważmy wszystkie liczby czterocyfrowe, w któych zapisie użyto cyfry : 1, 2, 3, 4, i cyfry te się nie powtarzają. Z pośród tych liczb wylosowano jedną. Oblicz prawdopodobieństwo że jest to
1
Alicja:
Okreś wzejemne położenie a) Okręgu (x+1)
2
+(y−3)
2
=2 i prostej y=3x−1.\
3
KoreX:
Jak wpaść na rozwiązanie równania: x
3
−5x
2
+3x+9=0?
5
ROBERT:
Mam takie zadanie prosze o pomoc. podaj dziedzine i miejsce zerowe f(x)=
√
6−2x
9
Iza:
:::rysunek::: Bok sześciokąta forenego ABCDEF ma długość 6.Oblicz promień koła wpisanego w trójkąt FDB.
9
ROBERT:
Witam wszystkich.potrzebuje pomocy. zad, Podaj dziedzine i miejsce zerowe funkcji f(x)={x
2
−25}{(x−5)(x+4)}
0
pawel:
Proszę pomóżcie
Mamy dany ciąg an=1/3n(4n2−1) podaj a1 , a2 , a3, an+1 a1=1/3*1(4*12−1)=1 a2=1/3*2(4*22−1) =10 a3=1/3*3(4*32−1)=35 czy to co policzyłem jest dobrze? o to chodzi? Jak
0
gusiavipek:
zapisz w postaci jednej potęgi (2
−
4 : 2
2
}
−
3:2
6
1
pawel:
Oblicz pole trapezu,krórego wysokosc wynosi 3,podstawa 6,a kąty ostre mają 45 i 30 stopni
! czy tutaj wyjdzie P=(45+9√3)/2 cm2
14
Patri:
Ze zbioru liter {a,b,c} losujemy kolejno bez zwracania 2 litery a ze zbioru {1,2,3,4,5} losujemy również bez zwracania dwie cyfry i tworzymy kod składający się z dwóch liter i dwóch
4
Patri:
Ze zbioru {1,2,3,4,5,7,8} losujemy kolejno bez zwracania 3 liczby. Jakie jest prawdopodobieństwo uzyskania samych liczb parzystych?
7
sash:
Jednym z pierwiastków wielomianu W(x) = x
3
− 2x{2} + mx+18 jest liczba 3. Wyznacz parametr m oraz pozostałe pierwiastki tego wielomianu.
5
Patri:
Dany jest zbiór {A,a,B,b,C,c,E,e,M,m,K,k,T,t,y}. Losujemy jedną literę. Jakie jest prawdopodobieństwo, wylosowania dużej litery lub litery
0
basssik:
3
√
5n
7
+ 6n
2
+ 3
lim n→
∞
√
n
3
+2n+7
0
pawel:
Oblicz pole trapezu,krórego wysokosc wynosi 3,podstawa 6,a kąty ostre mają 45 i 30 stopni.
0
pawel:
Mamy dany ciąg an=1/3n(4n
2
−1) podaj a1 , a2 , a3, an+1 a
1
=1/3*1(4*1
2
−1)=1
0
piotrek:
1
lim e
[
1
x−2
jest w potędze]
x−2
x−−> 2
−
4
piotrek:
ekstrema lokalne
4
pawel:
czy liczby √7/10 , √7/20 , √7/30 tworzą ciąg arytmetyczny
odpowiedź uzasadnij
6
Patri:
Witam Prawdopodobieństwo, cała seria problemów. Potrzebuję chwilę uwagi rozwiania watpliwości, liczę
0
gusiavipek:
Oblicz wyrażenie
1
4
1
(−
)
2
−0,8:
przez −2 a tą całość +
2
5
8
1
sash:
dana jest funkcja f(x) { x
2
− 4x + 4 dla x>0 4 dla x≤ 0 Sprawdz wykres tej
0
gusiavipek:
√
2
3
(0,8)
−
1 + (2*
√
0,25
+ (0,5)
2
przez (
)
2
+ 0,5*
− 2
−
2
2
2
oblicz wyrażenie tam przy (0,1) i ostatniej dwójce są potęgi minusowe −1 i −2
6
Iza:
Jesli do wykresu funkcji f(x) =
1
2
x
− a, należy punkt P=(−1,3 ) to a wynosi
4
lala:
taka granica: lim( przy x dążącym do 1) (x−1)log
x
2
0
sash:
rozwiąż nierówność 4≤ 3 pod kreską x+3
6
O_N_A:
Wyznacz miejsca zerowe (o ile istnieją) funkcji kwadratowej f jeśli: a) f(x)= −2x
2
− 8x + 10
4
basssik:
1+2+...+n
lim
n→
∞
=
(n+1)
2
3
Zbiory:
:::rysunek::: Mógłby mi ktoś wytłumaczyć zbiory? Mam takie zadanie:
4
m :
oblicz granice funkcji lim
3
√
1+x
−1 x−>0 −−−−−−−−−−−−−−−−−−−
0
justysia:
szereg ∑ n=1
∞
sin
1
n
1
Help:
na loteri jest 60 losów,w tym 12 wygrywających,. Kupujemy 1 los. Prawdopodobieństwo wylosowania losu NIEwygrywającego wynosi
0
Matoł:
Pomarańczas ma 5 cm średnicy, a jej skórka ma 5mm grubosci. Wycisniety sok stanowi 75% objetosci obranej pomaranczy. Ile pomaranczy nalezy wycisnac, aby napełnic półlitrowe
3
Malcia:
Wszystkie krawedzie ostrosłupa prawidłowego czworokatnego maja długosc 6 cm. Oblicz objetosc i pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa.
2
Kasia:
bardzo prosze jak ktos chetny sie znajdzie tak dokladnie rozpisac
10
g:
5
√
5
x
= jak to można inaczej zapisać ....
9
ja:
Oblicz długość krawędzi sześcianu, którego przekątna wynosi 12 cm.
6
+/-:
ciąg geometryczny (an) ma wszystkie wyrazy dodatnie. a1=5 a3=2a2 to wzorem ogólnym tego ciągu jest ? :
2
dawid:
hej czy moglby mi ktos obliczyc to zadanko oblicz wysokosc graniastoslupa prawidlowego ktorego krawedz podstawy wynosi 4 cm a przekatna bryly jest rowna 4√3 cm
4
patryk:
n
0
n
n
+
= 2
Czy ta zależność jest prawdziwa?
4
patryk:
wyjaśnij co łączy: następujący wiersz trójkąta Pascala: 1 4 6 4 1; ze zbiorem potęgowym zbioru {a,b,c,d} i wielomianem Newtona
24
Jan:
Naszkicuj wykres funkcji: f(x)=4x kwadrat + 3x − 2
4
patryk:
Dany jest zbiór {1,2,3,...,400}. Ile w tym zbiorze jest liczb podzielnych przez 4 lub 5 i nie podzielnych przez 6?
1
NieUmięMatmy:
Czy wytłumaczy ktoś jak to rozwiązać, od czego zacząć itd ?
26
adam:
http://screenshooter.net/6739117/wfqbcng
1
puszka:
pomocy. Pokaże mi ktoś jak oblicza się granicę ciągu krok po kroku? np na tym przykłazie an=(3+2n−5n
2
)
0
harry:
Pan ZX prowadzi firmę i postanowił w niej zatrudnić 12 ludzi. Pierwszy pracownik otrzymał pensję 350 zł, a każdy następny o 100 zł więcej od poprzedniego.
3
Anita:
x
f(x,y)=3ln
+2lny+ln(12−x−y)
6
7
Anita:
f(x)=x
3
−3x+4
2
Kinga:
pomóżcie mi z funkcji
0
Snake:
Hurtownia sprzedaje codziennie 100 sztuk pewnego produktu. Przywóz tego produktu kosztuje 900 zł, niezależnie od wielkości dostawy. Koszt magazynowania jednej sztuki wynosi 2 gr na dzień.
7
bona:
jak rozwiazac to zdadanie bo sieedze i siedze i jestem tak glupi ze nic nie wymysle
3
Dawid:
1
1. Wykaż tożsamość (tgx+ctgx)
2
=
.
sin
2
x cos
2
x
2. Równoległobok ma boki długości 12cm i 16cm i kąt ostry 45
0
. Oblicz długości obu
4
masq:
Prosiłbym o wyniki, jeśli można to z rozwiązaniami.
2
k...:
bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania
4
Miś:
mam rozwiązane takie zadanie: 2
10
− 3 razy 2
12
natomiast w mianowniku 2
10
= u góry mam 2
10
(1−3 razy 2
2
) i
0
bombel:
: −2(m−1)2−(2m−3)2−(3m+2)(3m−2)+13m2
1
bombel:
mnozenie bombel: pan nowak włozył do banku 2000zł na 20%w skali rocznej.oblicz stan jego oszczednosci po
21
bona:
Witam czy moglby mi ktos obliczyc to zadanko oblicz wysokosc graniastoslupa prawidlowego ktorego krawedz podstawy wynosi 4 cm a przekatna bryly jest rowna 4√3 cm
9
allise94:
"WIK" NIE ROZUMIEM TWOJEGO KOMENTARZA... JESTEM W LICEUM
2
patrycja:
witam mógłby ktoś mi wytłumaczyć jak obliczyć to zadanie
Oblicz długość krawędzi sześcianu, którego przekątna wynosi 12 cm.
39
Wikusia71:
Jeśli ktoś mógłby mi to rozwiązać to była bym niesamowicie wdzięczna, bo nawet jak podacie mi wzór to i tak za wiele nie zdziałam..
7
Dawid:
hej moglby ktos mi pomoc w obliczeniou tego zadania prosze o szybka odpowiedz i o wytlumaczenie:
14
mała:
pan robiert wygral w milionerach kwote 64000 zl i postanowil wplacic ja do banku. bank zaoferowal mu dwa rodzaje lokat dlugoterminowych
4
allise94:
mam podnieść do potęgi pierwiastek tego samego stopnia co wykładnik. błagam pomocy umie ktoś wytłumaczyć na czym to polega
0
Patryk:
Jest macierz:
1
Madzia:
Pole wycinka wynosi 25cm kwadratowych , a jego obwód wynosi 20 cm. Oblicz promień wycinka koła.
0
perkus:
http://matematyka.pisz.pl/forum/117421.html
1
Madzia:
W trapezie równoramiennym podstawy mają długość 12cm i 8cm. Ramię trapezu ma długość 6cm. Oblicz wysokość ,pole i obwód trapezu.
1
Milutka :):
Oblicz pole prostokąta o bokach a i b: a=6
3
5
, b=2
2
5
* 3
7
5
Czy ktoś wytłumaczy jak to rozwiązać?
3
malutka:
Dane sa punkty A(1, 2) oraz B(−1, 3). Znalezc współrzedne wierzchołków C i D, jesli ABCD jest równoległobokiem, w którym kat DAB = π/4 a ADB = π/2
1
Milutka :):
mógłby mi któś narysować tego wykres?
3
perkus:
help
1
przemek:
√
3x
−0,9
x
+10/
√
16x
3
− cos x
3
xxx:
1) liczba |1, (41)−
√
2
| ile to jest
prosze o wzor jesli jest wykorzystywany do rozw i rozwiazanie
3
angela:
Co znaczy rozwiązać algebraicznie nierówność?
0
xxx:
MOŻE MI TO KTOŚ SPRAWDZIĆ, PROSZĘ
3 bardzo krótkie zadanka