kombinatoryka prawdopodobieństwo
+/-: Rozważmy wszystkie liczby czterocyfrowe, w któych zapisie użyto cyfry : 1, 2, 3, 4, i cyfry te
się nie powtarzają. Z pośród tych liczb wylosowano jedną. Oblicz prawdopodobieństwo że jest to
parzysta liczba.
Czy wynik to P(A)=0,541

Błagam pomocy....
Ten dział gorszy od funkcji (oczywiście jak dla mnie)
rrr:
|Ω|= 4*3*2*1= 24 bo na pierwszym miejscu 4 możliwości na drugim już tylko 3 możliwości
na trzecim 2 i na czwartym 1 możliwość
Liczba parzysta kończy się 2 lub 4 czyli na ostatnim miejscu dwie możliwości
to na pierwszym tylko trzy możliwości , na drugim dwie i na trzecim jedna
|A|= 3*2*1*2= 12