oblicz wspolrzedne
adriano: wytlumaczcie jak dziecku ten jeden przyklad, prosze
obl wspolrz wierzcholka w paraboli bedacej wykresem funkcji kwadratowej f
f(x) 2x2 +3x
f(x)4x2−x+1
16 gru 22:28
beti: W=(p,q), gdzie:
w pierwszej funkcji masz: a=2, b=3, c=0, więc podstawiasz do wzorów i masz wierzchołek
(
Δ=b2−4ac)
16 gru 22:34
toja:
Można też tak bez wyznaczania delty
y
w= f(x
w) , W( x
w, y
w)
16 gru 22:47
toja:
1/ f(x)= 2x
2+3x a= 2 b= 3 c=0 Δ=9
| | −3 | | −3 | | −Δ | | −9 | | 9 | |
xw= |
| = |
| to yw= |
| = |
| = − |
| |
| | 2*2 | | 4 | | 4a | | 4*2 | | 8 | |
16 gru 22:51
adriano: dziekuje TOJA i BETI :}
16 gru 23:33