ciągi
Jola: Pomoże ktoś

liczbe 3,a,b tworzą rosnący ciąg geometryczny, te same liczby w tej samej kolejności sa
pierwszym,drugim i piatym wyrazem ciągu arytmetycznego. Oblicz b i c
16 gru 19:48
beti: np tak:
a1=3
a2=a
a3=b to rosnący ciąg geom.
b1=3
b2=a
b5=b to wyrazy ciągu arytm.
z własności c. geom. mamy: a2=3b
a z własności c. arytm.: a=3+r i b=3+4r
potraktuj te dwie własności jak ukł. równań i wyznacz r, a potem a i b.
16 gru 20:00
Jola: nie wychodzi mi..... jak to zrobić ?
16 gru 21:27
beti: podstawiam do pierwszego warunku:
(3+r)2=3(3+4r)
9+6r+r2 = 9+12r
r2−6r = 0
r(r−6) = 0
r1=0, r2=6
Dla r1 jest: a=3 i b=3, więc ten wariant odpada, bo c. geom. jest wtedy stały a miał być
rosnący
Dla r2=6 masz: a=9 i b=27 i to jest OK
16 gru 21:34