Miejsca zerowe
O_N_A: Wyznacz miejsca zerowe (o ile istnieją) funkcji kwadratowej f jeśli:
a) f(x)= −2x2 − 8x + 10
b) f(x)= 4x2 − 8x
c) f(x)= 9x2 − 81
d) f(x)= 3/4x2 − 3x + 3
16 gru 16:00
Patronus: f(x)=0 i rozwiązujesz − pomożemy, ale spróbuj zrobić sama
16 gru 16:05
O_N_A: ok ale pomóżcie wytłumaczyć jeden przykład , resztę rozwiąże sama
16 gru 16:11
Patronus: a)
0 = −2x
2 − 8x + 10
Δ=b
2−4ac
Δ=64+80 = 144
√Δ = 12
| | −b+√Δ | | 8+12 | |
x1 = |
| = |
| = −5 |
| | 2a | | −4 | |
| | −b−√Δ | | 8−12 | |
x2 = |
| = |
| = 1 |
| | 2a | | −4 | |
16 gru 16:20
O_N_A: wszystko fajnie , ok

ale ja nadal nie rozumiem skąd się to wzięło
16 gru 16:24
Patronus: Przyrównujesz funkcję f(x) do 0 (Czyli sprawdzamy dla jakich x−ów funkcja przecina oś OX)
I potem rozwiązujemy równanie kwadratowe − rozwiązaniem tego równania są miejsca zerowe
16 gru 16:26
O_N_A: ok już zaczynam coś rozumieć i właśnie staram się rozwiązać kolejne zadanie

bardzo dziękuję
za pomoc
16 gru 16:30
dar: f(x)=4x*+8x+4
28 kwi 11:47