styczne do okręgu
joe: napisz równania stycznych do okręgu x2+y2−8x−10y+28=0 tworzących z osią x kąty równe 45
stopni.
To chyba od razu tak :
x2+y2−8x−10y+28=0
x2−8x+y2−10y+28=0
(x−4)2−16+(y−5)2−25+28=0
(x−4)2+(y−5)2=13
co dalej proponujecie wykonać
16 gru 19:56
toja:
S(4,5) r=
√13 a= tg45
o=1
równanie stycznej y=ax+b ⇒ y= x+b w postaci ogólnej: x−y+b=0
teraz policz odległość d środka S od stycznej d= r=
√13
| | |4*1+5*(−1)+b| | |
d= |
| = √13 |
| | √1+1 | |
|b−1|=
√26
i wyznacz "b" otrzymasz dwie takie styczne
16 gru 20:14
joe: dziękuję bardzo toja
16 gru 22:11
toja:
16 gru 22:18